Acupunctuur en verslaving

De populariteit van acupunctuur als effectief hulpmiddel bij het onder controle krijgen van een verslaving zoals een alcohol- en harddrugsverslaving en nicotine- en eetverslaving, neemt snel toe.

In 1974 opende het Lincoln Memorial Hospital in New York haar deuren. Dit was de eerste ontwenningskliniek waar acupunctuur als behandelmethode voor voornamelijk drugsverslaving en stoppen met roken gebruikt werd. Vanwege de goede resultaten haalden ze de behandeling met methadon uit het behandelprogramma en werd alleen acupunctuur gebruikt.

Acupunctuur als natuurlijke behandelingsmethode

Acupunctuur heeft bij het behandelen van een verslaving geen bijwerkingen (wat bijvoorbeeld methadon wel heeft), omdat het een natuurlijke methode is. Daarnaast kan het bij een heel scala aan verslavingen worden ingezet: het werkt net zo goed voor cocaïneverslaafden, heroïneverslaafden, alcoholisten en gebruikers van psychedelica (zoals paddo’s en LSD), als voor mensen die verslaafd zijn aan barbituraten en amfetaminen. Maar ook bij rookverslaving, eetverslaving enz.

Verslaafden rapporteerden dat zij door de acupunctuur als methode bij verslaving een vermindering in het verlangen naar drugs, een verlichting van de ontwenningsverschijnselen en een gevoel van ontspanning en een betere nachtrust ervaarden.

Acupunctuur stimuleert de hersenen om endorfine aan te maken. Dit zijn lichaamseigen pijnstillers en lijken qua vorm en functie op opiaten. De toename van de hoeveelheden endorfine in het zenuwstelsel doet het verlangen naar drugs en de ontwenningsverschijnselen sterk afnemen. Ook het verlangen om te eten wordt beïnvloed door endorfine. Dit verklaart waarom acupunctuur mensen die een dieet volgen helpt om hun verlangen naar eten onder controle te krijgen.

Het concept van yin en yang

De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft haar eigen verklaring voor de werking van acupunctuur. Hun theorie is gebaseerd op het concept van yin en yang. Bij een gezond persoon zijn yin en yang in balans. Bij verslaafden is er vaak een tekort aan yin. Dit zorgt voor disbalans in energie.

Op het psychologische vlak zorgt dit tekort aan yin voor een gevoel van leegte en wanhoop. De verslaafde wordt zo aangezet tot gebruik en misbruik. De drugs zorgen voor een verdere afname van yin. Hierdoor verdwijnt het gevoel van kracht, wat de verslaafde krijgt door de drugs, steeds sneller. Dit leidt weer tot grotere wanhoop. Zo is de vicieuze cirkel rond.

De behandeling van de verslaafde bestaat uit het versterken van yin door middel van ooracupunctuur. Korte, dunne, steriele naalden worden op 3 tot 5 punten ingebracht op het lichaam. De behandeling heeft vaak een kalmerend en ontspannend effect op lichaam en geest.

Acupunctuur bij het stoppen met roken

Mensen die willen stoppen met roken hebben vaak met twee problemen te kampen: de lichamelijke verslaving aan de nicotine en de geestelijke afhankelijkheid van het roken (gewoontegedrag). Vooral de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden aan het begin van het stoppen met roken zijn berucht en maken het voor veel mensen moeilijk om door te zetten.

Bij een behandeling met acupunctuur om te stoppen met roken is het doel het aanpakken van deze ontwenningsverschijnselen. Gemiddeld zijn drie tot vier behandelingen met klassieke acupunctuur of ooracupunctuur in een periode van drie weken voldoende om te stoppen met roken.

Overgewicht door een eetverslaving

Bij overgewicht is de acupunctuur erop gericht het ‘hongercentrum’ in balans te brengen. Hierdoor neemt de drang tot eten af en wordt de stofwisseling gestimuleerd: calorieën worden door het lichaam sneller verbrand en dat maakt afvallen eenvoudiger.

Bij structureel overeten wat voortkomt uit psychische problemen, zoals depressie, helpt acupunctuur psychische klachten verlichten. Door de acupunctuur maakt het lichaam meer endorfine aan waardoor je jezelf automatisch gelukkiger gaat voelen. Hierdoor neemt de drang tot overeten vaak af. Genoemd moet wel worden dat de acupunctuur gecombineerd moet worden met andere methoden om af te vallen, zoals lichaamsbeweging en een aangepast voedingspatroon.

Wilt u meer informatie om acupunctuur in te zetten bij uw verslaving? Neem dan contact op met de acupuncturist.

Informatiebronnen: Acupunctueel!-mei 2010-07-03 acupunturehealingarts.com ikstop.nl ores.nl

Wij scoren gemiddeld een 9,3 op basis van 17 beoordelingen Reviews