Last van een hoge bloeddruk?

Last van een hoge bloeddruk?

Door Rianne Pietersen - bijgewerkt op 2 augustus 2016

Medicijnen vs. natuurlijke middelen

Zeker 30% van de volwassenen heeft last van een (te) hoge bloeddruk. En ondanks dat een (te) hoge bloeddruk geen ziekte is, kan het wel heel slecht zijn voor je gezondheid. Het hebben van een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten drastisch. Daarom is het van groot belang om je bloeddruk onder controle te houden.

Heb je last van een hoge bloeddruk, dan kun je deze op twee manieren behandelen. Het gebruik van medicijnen en natuurlijke methodes. Voor welke methode ga jij?

Medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen verkrijgbaar die gebruikt worden om een (te) hoge bloeddruk te verlagen. Hieronder de medicijnen die het vaakst worden voorgeschreven:

 • Plasmiddelen Door plasmiddelen scheiden je nieren meer zout uit. Zout trekt vocht met zich mee en wordt via de urine afgevoerd. Hierdoor blijft er minder vocht achter in de bloedbaan, waardoor je bloeddruk daalt.
 • Bètablokkers Bètablokkers vertragen de hartslag zodat je hart rustiger gaat pompen en je bloedvaten vermijden. Hierdoor daalt automatisch je bloeddruk.
 • ACE-remmers Deze remmers remmen de werking van het Angiotensine Converterend Enzym (ACE). De spanning in de spiertjes rondom de bloedvaten wordt verlaagd, zodat je bloedvaten ontspannen en wijder worden. Het bloed kan beter doorstromen en je bloeddruk gaat omlaag.
 • Angiotensine-II-blokkers Deze blokkers remmen de werking van de lichaamseigen stof angiotensine-II. Hierdoor wordt de spanning in de spiertjes rond de bloedvaten verlaagd, zodat de bloedvaten ontspannen en wijder worden.
 • Calciumblokkers Deze medicijnen verlagen de spanning in de spiertjes rond de bloedvaten, waardoor de bloedvaten ontspannen en wijder worden.
 • Alfablokkers Alfablokkers maken de bloedvaten wijder. Het bloed kan er beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.

Natuurlijke methodes

Voordat je medicijnen gaat gebruiken om je bloeddruk te verlagen is het aan te raden om eerst je levensstijl te veranderen. Heb je last van overgewicht en/of beweeg je weinig? Dan kan hier je prioriteit al liggen. Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk:

 • Minder zout en minder suiker gebruiken
 • Eet minder rood vlees
 • Eet meer vezels
 • Drink hibiscusthee. Hibiscus wordt over de hele wereld gebruikt om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen.
 • Visolie en de overvloedige omega-3 vetzuren zijn goed voor je hart.
 • Knoflook
 • Drink minder alcohol
 • Drink genoeg melk

Voedingsmiddelen en andere natuurlijke methoden kunnen je bloeddruk op een gezonde wijze verlagen, zonder dat je last krijgt van allerlei bijwerkingen. Ons advies is dan ook om het altijd eerst zelf te proberen, voordat je je medicijnen laat voorschrijven. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanpassen van je leefstijl? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Rianne Pietersen
Rianne Pietersen
Werkt sinds 2002 als fysiotherapeut in Apeldoorn. Heeft in mei 2008 de opleiding tot acupuncturiste met succes afgerond. Rianne is lid van het N.V.A. Binnen de fysiotherapie heeft Rianne zich gespecialiseerd in houding en balansproblemen, Dry Needling, triggerpoints en zwangerschapsgerelateerde klachten. Rianne probeert tijdens haar behandelingen iemand te leren verantwoordelijk te zijn voor zijn klacht en zelf het heft in handen te nemen om het herstel te bevorderen. Rianne heeft in oktober 2007 haar diploma fysiotherapie bij dieren behaald.

Populaire artikelen

Door Rianne Pietersen gepubliceerd op 12 oktober 2017

Waar komt zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder vandaan?

Aan een zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Welke oorzaken dat zijn? In onderstaand artikel [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 22 november 2019

Piriformis syndroom oefeningen en behandeling

Eén van de meest bekende en meest voorkomende oorzaken van bilpijn is het piriformis syndroom. Bij dit syndroom is er sprake van zenuwpijn in de [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 16 september 2018

Pijn bij het zitten

Lekker en comfortabel op onze billen zitten, dat is iets wat we allemaal willen toch? De meest belangrijke spier bij het zitten, zijn de billen. [...]

› Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 8,3 op basis van 19 beoordelingen Reviews