Last van je onderrug? Wat te doen bij lage rugpijn

Last van je onderrug? Wat te doen bij lage rugpijn

Door Rianne Pietersen - bijgewerkt op 20 januari 2021

Lage rugpijn is een veelvoorkomend en ook vaak een pijnlijk probleem. In de meeste gevallen is overbelasting van de rugspieren de oorzaak. Wist je dat acht van de tien volwassenen er ooit mee te maken krijgt? En je kunt er zelf veel aan doen. In dit artikel geven we praktische tips op de vraag ‘Wat te doen bij lage rugpijn?’.

In beweging blijven

Meestal gaat lage rugpijn vanzelf weer over. Soms binnen enkele dagen, soms binnen een aantal weken en soms duurt het een paar maanden. Het lijkt logisch om je spieren veel rust te gunnen, maar het tegenovergestelde is juist waar. In beweging blijven is de beste manier om van je lage rugpijn af te komen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of zwemmen.

Houding

Een goede houding is belangrijk. Sta je bijvoorbeeld niet rechtop of zit je niet in een rechte houding achter de computer, dan kun je dit in een later stadium bekopen met lage rugpijn. Ga dus rechtop zitten, ontspan je schouders en houd je voeten plat op de grond.

IJs en warmte

Het kan helpen om ijs op de pijnlijke gedeeltes van je rug te leggen. Zorg ervoor dat je altijd een doek of iets dergelijks tussen je huid en het ijs houdt. Probeer dit een paar keer per dag, maximaal 20 minuten per keer, te doen. Schakel na een paar dagen over op warmte. De warmte zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en de bloedsomloop bevorderd wordt. Een warm bad kan ook wonderen doen.

Pijnstillers

Bij pijn wordt er vaak al snel aan pijnstillers gedacht. En natuurlijk er zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking die de pijn zeker kunnen verlichten. Alleen zijn dit soort pijnstillers niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg, voordat je dit soort medicijnen gaat nemen, eerst altijd je huisarts.

Massage

Massage biedt een uitkomst bij spierspanning en spierpijn. Het is een goede manier om te herstellen van een blessure zoals pijn in de onderrug. Jezelf regelmatig laten masseren kan zelfs helpen om ontstekingen in de spieren te voorkomen.

Versterk je spieren

De fysiotherapeuten van Praktijk Pietersen kunnen je leren hoe je het beste kunt gaan zitten, gaan staan en welke manier van bewegen het beste is voor je rug. Ook zijn er speciale oefeningen om je lage rugpijn te verminderen of in de toekomst te voorkomen door je rugspieren te versterken. Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat te doen bij of tegen lage rugpijn is dus per persoon verschillend. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes in jouw persoonlijke situatie.

Rianne Pietersen
Werkt sinds 2002 als fysiotherapeut in Apeldoorn. Heeft in mei 2008 de opleiding tot acupuncturiste met succes afgerond. Rianne is lid van het N.V.A. Binnen de fysiotherapie heeft Rianne zich gespecialiseerd in houding en balansproblemen, Dry Needling, triggerpoints en zwangerschapsgerelateerde klachten. Rianne probeert tijdens haar behandelingen iemand te leren verantwoordelijk te zijn voor zijn klacht en zelf het heft in handen te nemen om het herstel te bevorderen. Rianne heeft in oktober 2007 haar diploma fysiotherapie bij dieren behaald.

Populaire artikelen

Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 20 januari 2021

Waar komt zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder vandaan?

Aan een zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Welke oorzaken dat zijn? In onderstaand artikel [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 20 januari 2021

Pijn bij het zitten

Lekker en comfortabel op onze billen zitten, dat is iets wat we allemaal willen toch? De meest belangrijke spier bij het zitten, zijn de billen. [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 20 januari 2021

Dé tips om diarree te verhelpen

Bij diarree heb je meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. Wanneer je last hebt van diarree, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk [...]

› Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 19 beoordelingen Reviews