Piriformis syndroom oefeningen en behandeling

Piriformis syndroom oefeningen en behandeling

Door Rianne Pietersen - bijgewerkt op 22 november 2019

Eén van de meest bekende en meest voorkomende oorzaken van bilpijn is het piriformis syndroom. Bij dit syndroom is er sprake van zenuwpijn in de bil. De piriformis is namelijk een diepe bilspier die tegen een zenuw in de bil kan drukken. De meest voor de hand liggende piriformis behandeling is werken met een fysiotherapeut. Hij of zij kan je helpen met de juiste oefeningen om dit piriformis syndroom te verhelpen.

Wat is het piriformis syndroom?

Mensen met het piriformis syndroom ervaren vooral last van een stekende pijn in de een of beide billen. Vaak ontstaat deze pijn door een irritatie van een grote zenuw, de nervus ischiadicus (Ischias zenuw), die vanuit de onderkant van de rug via de billen naar de benen loopt. Deze grote zenuw loopt tussen meerdere dieperliggende spieren in de billen, waar de piriformis spier onderdeel van uit maakt. Als de piriformis spier gespannen is, of onder spanning staat, raakt deze zenuw geïrriteerd. Deze irritatie leidt dan tot pijn in de billen, met eventuele uitstraling naar de benen.

Locatie piriformis spier en ischias zenuw

Piriformis syndroom symptomen

Maar hoe weet je nu of jij het piriformis syndroom hebt? Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

 • Meest voorkomend is pijn in de bil bij het zitten. Die pijn voelt alsof hij diep van binnen zit.
 • Een drukkende pijn in het midden van de bil.
 • Pijnscheuten aan de achterzijde van de bovenbenen.
 • Je hebt pijn aan je heup, met wellicht een uitstralende pijn naar de achterkant van je been.
 • Tintelingen van de billen naar de benen, die door kunnen lopen tot de voeten.
 • Als je lange tijd hebt gezeten, gelopen of gerend neemt de pijn op bovenstaande plekken toe.
 • Alleen wanneer je op je rug gaat liggen, neemt de pijn af.

Veel voorkomende oorzaken

Als een of meerdere van bovenstaande symptomen je bekend voor komen, dan is het goed even stil te staan bij de mogelijke oorzaken van het piriformis syndroom. Doorgaans ontstaan klachten door:

 • Een verkorting van de spier
 • Een geblokkeerd SI-gewricht
 • Overbelasting als gevolg van sporten, wandelen, etc.
 • Een verkeerde (aangeleerde) houding
 • Een instabiele lage rug of heup
 • Vaak en langdurig zitten (kantoorbaan)
 • Een gekanteld bekken (door een anatomische afwijking)
 • Het dragen van een dikke en zware portemonnee in de achterzak

Piriformis syndroom behandeling door een fysiotherapeut

Bij klachten door een piriformis syndroom kan een fysiotherapeut de uitkomst zijn. Een fysiotherapeut verlicht niet alleen de pijn, maar kan ook de oorzaken van het syndroom aanpakken. Door de juiste piriformis syndroom oefeningen en massages zullen de klachten al snel minder worden. Van rekoefeningen en massages tot dryneedling, wij adviseren datgene dat bij jou past.

Drie verschillende piriformis syndroom oefeningen

Heb je last van het piriformis syndroom? Dan zijn er verschillende oefeningen die helpen om de pijn te verlichten. Hieronder laten we je kennismaken met drie verschillende piriformis syndroom oefeningen:

 1. Het rekken van de piriformis spier in rugligging Ga op de rug liggen en zet je voeten op de grond. Leg je linkerenkel op je rechterknie en trek hierna je rechterbeen met twee handen richting de borst. Wissel vervolgens van kant.
 2. Het rekken van de piriformis spier Ga op je rug liggen en zet je linkervoet over je rechterknie heen. Trek vervolgens met je rechterhand je linkerknie langzaam opzij.
 3. Onderrug bol maken in rugligging Ga op je rug liggen en breng je knieën richting je borst. Pak je knieën met beide handen vast en trek ze verder naar je toe. Houd deze positie even vast.

Waarvoor dient een piriformis syndroom test?

De piriformis syndroom test kan je een goed beeld geven of je eventuele ischias klachten hebt op basis van dit syndroom. De piriformis syndroom test kan je doen met specifieke stretch en weerstand oefeningen. Het is wel belangrijk, alvorens te beginnen met deze testen, dat je alle andere mogelijke oorzaken van ischias hebt uitgesloten. Bij Praktijk Pietersen helpen we je graag met het uitvoeren van de piriformis syndroom test.

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rianne Pietersen
Rianne Pietersen
Werkt sinds 2002 als fysiotherapeut in Apeldoorn. Heeft in mei 2008 de opleiding tot acupuncturiste met succes afgerond. Rianne is lid van het N.V.A. Binnen de fysiotherapie heeft Rianne zich gespecialiseerd in houding en balansproblemen, Dry Needling, triggerpoints en zwangerschapsgerelateerde klachten. Rianne probeert tijdens haar behandelingen iemand te leren verantwoordelijk te zijn voor zijn klacht en zelf het heft in handen te nemen om het herstel te bevorderen. Rianne heeft in oktober 2007 haar diploma fysiotherapie bij dieren behaald.

Populaire artikelen

Door Rianne Pietersen gepubliceerd op 12 oktober 2017

Waar komt zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder vandaan?

Aan een zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Welke oorzaken dat zijn? In onderstaand artikel [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 22 november 2019

Piriformis syndroom oefeningen en behandeling

Eén van de meest bekende en meest voorkomende oorzaken van bilpijn is het piriformis syndroom. Bij dit syndroom is er sprake van zenuwpijn in de [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 16 september 2018

Pijn bij het zitten

Lekker en comfortabel op onze billen zitten, dat is iets wat we allemaal willen toch? De meest belangrijke spier bij het zitten, zijn de billen. [...]

› Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 8,3 op basis van 19 beoordelingen Reviews