Zwangerschapsdiabetes is één van de vele soorten diabetes. Wist je dat ongeveer 5 tot 10% van de zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes krijgt? Vrouwen kunnen het krijgen tussen de 24e en 28e week van hun zwangerschap. Zwangerschapsdiabetes wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Deze vorm van diabetes ontstaat onder invloed van de hormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. De zwangerschapshormonen remmen de werking van het hormoon insuline. Verloopt je zwangerschap goed, dan reageert je lichaam op de anti-insuline hormonen door meer insuline aan te maken. In het geval van zwangerschapssuiker gebeurt dit niet of in ieder geval niet genoeg. Hierdoor blijft er teveel suiker in het bloed zitten, waardoor het glucosegehalte hoog blijft.

De symptomen van zwangerschapssuiker

Zwangerschapsdiabetes is te herkennen aan een aantal symptomen. Je kunt het opmerken doordat je veel dorst hebt en veel moet plassen. Of doordat je kindje veel groter is dan normaal voor dat moment in je zwangerschap. Maar vaak merk je het zelf niet of nauwelijks dat je zwangerschapssuiker hebt.

Zijn er risicogroepen?

Jazeker. Je loopt meer risico op het krijgen van zwangerschapssuiker als:

  • je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • je eerder een baby kreeg van meer dan 8 pond
  • je overgewicht hebt (BMI 30 of meer), al voor de zwangerschap
  • je wel eens een miskraam hebt gehad
  • je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
  • je van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
  • je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn
  • je teveel vruchtwater hebt
  • je ouder bent dan 35 jaar
  • één van je kinderen voor de geboorte overleed

Vrouwen met een extra risico op zwangerschapsdiabetes krijgen vaak een bloedonderzoek om te kijken of de bloedsuiker te hoog is. Dat gebeurt meestal in de 24 tot 28ste week van de zwangerschap. Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad, dan krijg je soms eerder een test, bij 16 tot 18 weken.

De gevolgen van zwangerschapsdiabetes

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby.

Gevolgen voor je kindje

Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen ertoe leiden dat de rijping van de longen langzamer verloopt. Ook lijken kinderen met een te hoog geboortegewicht een groter risico te hebben om later in het leven diabetes type 2 te ontwikkelen.

Gevolgen voor jezelf

Het is belangrijk om waakzaam te zijn na zwangerschapssuiker. De kans om blijvende diabetes te ontwikkelen in de eerste tien jaar na je zwangerschap is 40 tot 50% hoger.

De behandeling van zwangerschapssuiker

Vrouwen met zwangerschapssuiker krijgen meestal het advies om minder koolhydraten en vetten te eten. Als de bloedsuikerspiegel ondanks deze aanpassingen toch te hoog blijft, moet je tijdelijk insuline spuiten. Hulp nodig bij het aanpassen van je voeding wanneer je te maken hebt met zwangerschapssuiker? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.