De knie is een heel belangrijk gewricht van het menselijk lichaam. Als je in beweging bent, dan is de knie misschien zelfs wel een onmisbaar gewricht. Het is de schakel tussen je boven- en je onderbeen, die zorgt voor ondersteuning van het lichaamsgewicht en je voeten laat verplaatsen in een ruimte. Heb je last van pijn aan je knie? Dan kan dat je behoorlijk belemmeren in je dagelijks leven. Dit zijn de mogelijke oorzaken van kniepijn.

Pijn door een overbelaste knie

De kans is groot dat de pijn aan je knie wordt veroorzaakt door overbelasting. Een overbelaste knie ontstaat als je je langdurig intensief inspant, bijvoorbeeld door intensieve sporten te beoefenen. Sporten waarbij je moet hardlopen of springen kunnen bijvoorbeeld zeer belastend zijn voor je knieën, omdat je knieën bij deze bewegingen je lichaamsgewicht moeten opvangen. Je kunt dan een lopersknie (pijn aan buitenkant van de knie) of springersknie (pijn aan voorkant knie) krijgen. Maar ook bepaald type werk kan een overbelaste knie veroorzaken. Dat zijn voornamelijk beroepen waarbij je veel gehurkt of op je knieën moet zitten, zoals schilders of stratenmakers. De pijn zit dan vaak aan de voorkant van de knie, bij de knieschijf. Overbelasting kan echter ook pijn op andere plekken in de knie teweegbrengen. Pijn in de knieholte komt bijvoorbeeld vaak voor, maar ook pijn aan de binnenkant van de knie.

Té overbelaste knie: slijmbeursontsteking

Als je last hebt van een overbelaste knie maar je doet er niets (of niet snel genoeg) iets aan, dan kun je een slijmbeursontsteking in je knie krijgen. De kans hierop is groter als je veel op je knieën zit of valt. Dat komt omdat de slijmbeurs voor de knieschijf zit: het deel van de knie wat de grond raakt als je deze bewegingen maakt. Schilders en stratenmakers, maar ook judoka’s en worstelaars zullen dus een grotere kans hebben op deze blessure. Je herkent een slijmbeursontsteking vaak aan de zwelling die op de knieschijf ontstaat. Deze zwelling kan pijn doen en rood en warm worden.

Artrose

Artrose heeft te maken met het kraakbeen in je knie. Normaal is het kraakbeen in je knie glad, waardoor je je knie soepel kunt buigen, draaien en strekken. Maar door artrose verandert het kraakbeen van structuur. De gladheid verdwijnt en het kraakbeen wordt steeds dunner. Dat veroorzaakt veel kniepijn, vooral ’s ochtends en als je lang stil hebt gezeten. Ook traplopen kan pijnlijk zijn als je last hebt van artrose. Daarnaast maakt artrose het vaak lastiger om je knie ver te buigen of strekken.

Misstap of verdraaiing van de knie

Pijn aan de binnenkant van de knie wordt vaak veroorzaakt door een misstap of verdraaiing. Dat zijn trauma’s die meestal worden opgelopen tijdens een sportwedstrijd. De pijn aan de binnenkant wordt vaak veroorzaakt door een beschadiging of overbelasting van de binnenband in de knie. Maar ook kraakbeen, bot of kapsel, net als de meniscus of kruisband, kunnen beschadigd of geïrriteerd raken door zo’n misstap of verdraaiing. Je ziet dan vrijwel altijd een zwelling op je knie verschijnen.

Osgood-Schlatter-knie

Jonge kinderen die snel groeien én veel sporten kunnen last krijgen van een Osgood-Schlatter-knie. Die veroorzaakt pijn onder de knie, aan de voorkant van het been. Sporten, springen, knielen en traplopen verergeren de pijn. Hoe ontstaat deze pijn? Als kinderen veel sporten, trekt de pees die aan de bovenbeenspier zit vaak hard aan het bot dat onder de knie (aan de voorkant) zit. Omdat de botten van kinderen nog zacht zijn, veroorzaakt dat pijn. Gelukkig gaat de pijn vanzelf over, vaak zodra de groeispurt stopt.

Kniepijn? Maak een afspraak

Een van bovengenoemde oorzaken kan de reden zijn van jouw kniepijn. Ga niet speculeren, maar maak een afspraak met ons als je de oorzaak van je pijn wil weten én er vanaf wil komen. Je kunt vaak snel bij ons terecht.