Fysiotherapie voor dieren met bewegingsproblemen

Een gezond dier loopt probleemloos en zonder pijn op vier poten. Zodra er een kleine verstoring is zijn de gevolgen voor het dier groot. Op een kreupel paard ga je niet rijden en een manke hond heeft geen plezier meer in wandelen.

Dierenfysiotherapeut

Binnen onze praktijk is Rianne Pietersen ook opgeleid als dierenfysiotherapeut. De ervaring die ze opdoet in de fysiotherapie bij mensen gebruikt ze bij het behandelen van dieren, want er zijn veel overeenkomsten tussen mens en dier.

De dieren die het meest met fysiotherapie behandeld worden zijn paarden en honden. Maar ook andere dieren zoals katten en konijnen kunnen in aanmerking komen voor dierenfysiotherapie.

Wanneer ga je naar een dierenfysiotherapeut?

Het is raadzaam om, eventueel in overleg met de dierenarts, contact op te nemen met een dierenfysiotherapeut als:

  • Er na medicatie te weinig verbetering is
  • Het dier slecht op medicatie reageert
  • Er snel herstel moet zijn

Merk je bijvoorbeeld dat je hond niet meer zo lang kan wandelen  of hij springt niet enthousiast meer in de auto. Of stel dat je paard tijdens het dressuur rijden niet goed meer inbuigt, steeds in de verkeerde galop aanspringt of niet goed meer aan de teugel loopt. Dit zijn allemaal redenen om de dierenfysiotherapeut in te schakelen.

Wat doet een dierenfysiotherapeut?

Er vindt een uitgebreide intake plaats. Hierin komen alle aspecten van de huidige klacht van het bewegingsapparaat aan de orde, maar ook voorgaande problemen en de algemene gezondheid van het dier brengen we in kaart.

Daarna wordt er uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek gedaan. In dit onderzoek is het belangrijk om informatie te verkrijgen over het bewegen van het dier. We beoordelen het looppatroon, het (gaan) zitten en opstaan, het (gaan) liggen en opstaan en de bewegingsuitslagen van alle gewrichten. Tevens wordt gevoeld of er spierspanning, zwelling, temperatuursverhoging van weefsel is. Het gehele onderzoek vindt plaats tijdens beweging, maar ook in stand en waar mogelijk ook liggend.

Na het onderzoek wordt de uitkomst van het onderzoek besproken en wordt stellen we  een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan omvat de mogelijkheden, het behandeldoel en het te verwachten aantal behandelingen.  Omdat dieren goed en snel reageren op fysiotherapie is in de meeste gevallen  4 tot 6 behandelingen genoeg.

Binnen onze praktijk worden de behandelingen gegeven door:

Rianne Pietersen 055 579 03 84

Fysiotherapie voor dieren

Behandelingen geven we bij je thuis omdat het belangrijk is om het dier in zijn eigen omgeving te zien en te onderzoeken. Het dier voelt zich dan het meest op zijn gemak.

De behandeling van de dierenfysiotherapeut is heel intensief voor het dier, geef het dan ook voldoende rust.

Tarieven

Zie onze tarievenlijst.