Seks, seksualiteit en alle gevoelens, gedachten en lichaamsreacties zijn privé en persoonlijk. Erover praten bij problemen is niet makkelijk. De bekkenfysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van problemen op seksueel gebied. Voor plezierige seks zijn een goede stimulatie en voldoende seksuele opwinding nodig. Maar ook bekkenbodemspieren die goed kunnen aan- en ontspannen zijn van groot belang.

Bekkenbodemoefeningen en seks

Naast steun geven aan de organen in het bekken, stabiliseren van het bekken en het sluiten en openen van de plasbuis en anus, spelen de bekkenbodemspieren een rol bij het openen van de vagina bij gemeenschap. Ook hebben ze een functie bij de erectie en zaadlozing bij de man. De bekkenbodemspieren en de ademhaling werken nauw samen bij het aan- en ontspannen en dus leveren ze een belangrijk bijdrage aan de opwinding en het plezier in seks.

Bij seksuele opwinding wordt de doorbloeding van de geslachtsorganen sterk verhoogd. Door die toegenomen doorbloeding krijgen mannen een erectie en bij vrouwen wordt het gebied rondom de vagina zachter en sponsachtiger. Maar door een te hoge spierspanning wordt die doorbloeding verminderd en krijgen de seksuele reflexen minder/ geen kans. De problemen die hierdoor ontstaan, hebben een negatieve invloed op het vrijen.

Het doen van bekkenbodemoefeningen kan helpen de aan- en ontspanning van de bekkenbodem te verbeteren en zo het plezier in de seks weer terug te brengen.

Seksuele problemen bij mannen

De volgende problemen kunnen door een probleem met de bekkenbodemspieren komen:

  • Erectiestoornissen
  • Ejaculatiestoornissen (problemen met klaarkomen)
  • Pijn tijdens of na het klaarkomen

Het doen van bekkenbodemoefeningen kan je weer leren goed aan- en te ontspannen, waardoor deze problemen zullen verminderen of zelfs verdwijnen.

Seksuele problemen bij vrouwen

Een probleem in de aan- en ontspanning van de bekkenbodemspieren kan bij vrouwen de volgende klachten geven:

  • Pijn tijdens de gemeenschap (dyspareunie)
  • Vaginistisch reageren (gemeenschap lukt helemaal niet)
  • Onvoldoende opgewonden raken of vochtig worden

Door een te hoge spanning in de bekkenbodemspieren blijft het gebied van de vagina stug en droog. Ook worden de spieren van de vagina wat samengedrukt. Dit geeft pijn bij gemeenschap. De pijn wordt vaak omschreven als branderig en/of schrijnend, alsof er een schaafwond is.

Het doen van bekkenbodemoefeningen kan je hier weer bij helpen, waardoor deze pijn bij seks zal verminderen/ verdwijnen.

Mocht je belangstelling hebben voor een behandeling bekkenfysiotherapie en bekkenbodemoefeningen bij problemen op seksueel gebied of andere bekkengerelateerde klachten, neem dan contact op met onze bekkenfysiotherapeut.