Mensen met een reumatische aandoening worden vaak erg beperkt in hun dagelijkse leven, simpelweg omdat veel handelingen pijn doen of niet lukken. De ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA) zijn voorbeelden van chronische reumatische aandoeningen. De klachten bij vrijwel alle aandoeningen bestaan  voornamelijk uit zwellingen, pijn en stijfheid. Hierdoor wordt bewegen moeilijk en pijnlijk. In deze gevallen kan acupunctuur een uitkomst zijn.

Oorzaken

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen. Het gaat om aandoeningen aan of rondom  gewrichten, die niet veroorzaakt zijn door een ongeval of letsel. Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Acute aandoeningen zoals acute reuma worden vaak veroorzaakt door ontstekingen van de gewrichten Maar ook slijmbeurs- en peesontstekingen behoren tot de categorie reumatische aandoeningen.

De chronische aandoeningen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Meestal is het immuunsysteem ernstig verstoord. Er kan ook sprake zijn van aanleg, al is dat nooit de enige oorzaak. Lichamelijke overbelasting, zoals verkeerd en/of te veel bewegen of overgewicht, zorgt vaak voor een verergering van de klachten. Langdurig onder geestelijke of emotionele spanning staan kan de klachten ook doen toenemen.

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van je pijnklachten en op het beter laten functioneren van je gewrichten. Omdat klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door energieblokkades zal de acupuncturist deze opheffen.

Hierdoor nemen de zwellingen en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan eenmaal beschadigde gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegengaan door het immuunsysteem te versterken. De algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt.

Wil je meer informatie, neem dan contact op met één van onze acupuncturisten.

Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van uw pijnklachten en op het beter laten functioneren van uw gewrichten.