Vlak voor de bevalling horen baby’s met het hoofdje naar beneden te liggen. Bij 96% van de baby’s is dat ook zo, maar soms ligt de baby dwars of in omgekeerde houding. Dit laatste noemt men de stuitligging.

In de laatste weken van de zwangerschap neemt de bewegingsruimte van de baby af en zoekt de baby de beste houding. Meestal is dat met het hoofdje naar beneden. Ongeveer 4 procent van de baby’s ligt in stuitligging. Soms kan de baby door de gynaecoloog handmatig gedraaid worden (36e week) dit wordt echter door de meeste vrouwen als zeer onprettig ervaren.

Een stuitligging? Probeer acupunctuur

Acupunctuur helpt om een baby die in stuit ligt, alsnog te laten draaien. Maar hoe verloopt een behandeling met acupunctuur bij een stuitligging? Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen het beste vanaf week 33 van de zwangerschap beginnen met acupunctuur. Bij de behandeling prikt de acupuncturist het acupunctuurpunt aan de zijkant van de kleine teen. De duur van de behandeling? Dit is meestal voor een periode van twee weken iedere dag.

Waarom acupunctuur bij een stuitligging?

Nu zal je wel denken: waarom zou ik acupunctuur toepassen bij een stuitligging? Hieronder verschillende redenen die het echt de moeite waard maken:

  • De behandeling lokt een spontane draaiing met het hoofdje naar beneden uit. Er is dus geen direct contact met de baby.
  • Doordat de baby uiteindelijk spontaan draait, is stuitligging acupunctuur geen belastende behandeling voor de moeder, zoals het uitwendig draaien of een keizersnede.
  • Er zijn – mits goed toegediend – geen risico’s aan de behandeling verbonden. Ook zijn er geen bijwerkingen bekend.
  • De succeskans met deze therapie is hoog. Als de behandeling tussen week 33 en week 36 van de zwangerschap wordt uitgevoerd is de kans op een natuurlijke bevalling nog 75%.

Toenemende belangstelling voor acupunctuur

De belangstelling voor acupunctuur bij stuitligging neemt, ook in Nederland, toe. Dit komt door de goede resultaten die door onderzoek bevestigd zijn. Overleg bij een stuitligging altijd met je arts of gynaecoloog, er kunnen nl. andere redenen zijn waarom een natuurlijke bevalling niet de voorkeur heeft.

Meer weten over de mogelijkheden van stuitligging acupunctuur bij Praktijk Pietersen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.