Acupunctuur behandeling bij Praktijk Pietersen in Apeldoorn

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze die ruim 4000 jaar geleden in China en India is ontstaan. Het is als geneeswijze door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend.

Yin en Yang

Volgens de traditionele Chinese wereldbeschouwing bestaat het universum uit een kringloop van (levens)energie. Deze energie bestaat uit een negatieve (Yin) en een positieve (Yang) component. Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze vormen als het ware een twee-eenheid, die gesymboliseerd wordt in dit teken.

Zolang Yin en Yang met elkaar in evenwicht zijn, voelt iemand zich gezond en prettig, zowel geestelijk als lichamelijk. Wanneer Yin en Yang uit balans zijn, krijg je klachten.

Meridianen of energiebanen

Meridianen of energiebanen zijn transportwegen van de energie die wij nodig hebben om te bestaan. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan in ons lichaam. Alle meridianen bij elkaar vormen eigenlijk een netwerk van energiegeleiders. Op dat netwerk liggen alle acupunctuurpunten. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of heeft een bepaalde functie.

Als je gezond bent, zijn alle energieën in balans. Ben je niet gezond, dan kan de acupuncturist tijdens een acupunctuur behandeling met behulp van naalden, magneetjes, massage, warmte elektriciteit of een laserstraal bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuur behandeling kan ondersteund worden met Chinese kruiden.

Is acupunctuur verantwoord?

Acupunctuur begint langzaam een plaats te veroveren in het westen, maar dat wil niet zeggen dat het de westerse geneeskunde kan vervangen. Zoals bij de meeste zogenaamde alternatieve geneeswijzen wordt een patiënt in zijn totaliteit bekeken. Dat wil zeggen dat rekening wordt gehouden met aanleg, karakter, leefstijl, voeding en omgevingsfactoren.

Een acupunctuur behandeling verricht geen wonderen en voor vele ernstige aandoeningen blijft de reguliere geneeskunde de eerste keuze. Wel kan daarnaast gebruik worden gemaakt van de acupunctuur om de reguliere behandeling te ondersteunen en zo het herstel te bevorderen. In sommige gevallen werkt acupunctuur beter, voornamelijk wanneer de westerse geneeskunde geen goede verklaring heeft voor de kwaal. Jouw acupuncturist kan je hierover informeren.

Moderne acupunctuur in Apeldoorn

Onder invloed van wetenschappelijk onderzoek is vanuit de klassieke acupunctuur een moderne vorm ontstaan, waarbij men met elektroacupunctuur metingen kan doen, die een indruk gegeven van de algehele conditie waarin iemand verkeert, maar ook van de toestand waarin de verschillende organen zich bevinden.

Door nu ook medicamenten in deze meting op te nemen kan bovendien worden bepaald in hoeverre deze invloed uit kunnen oefenen op eventuele klachten. Zowel homeopathische als reguliere medicijnen, maar ook vitaminen en mineralen kunnen op deze manier getest worden. Ook kan deze meting worden gebruikt voor het opsporen van allergieën.

Wanneer kan een acupunctuur behandeling helpen?

De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft meer dan 50 aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen. (Zie ook de indicatielijst). De lijst van klachten en aandoeningen is te groot om allemaal te benoemen. Wanneer je vragen hebt met betrekking tot een specifiek klachtenbeeld, vraag het aan onze acupuncturisten.

Vergoeding door zorgverzekeraars

Een toenemend aantal zorgverzekeraars vergoedt de acupunctuur behandeling geheel of gedeeltelijk. Het is raadzaam om dit in je eigen verzekeringsvoorwaarden na te gaan.

De nieuwe vergoedingen en premies voor acupunctuur in 2016 zijn inmiddels bekend gemaakt door alle zorgverzekeraars. Deze informatie is overzichtelijk geplaatst op: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/acupunctuur

Tot slot

Acupunctuur bij onze praktijk Apeldoorn is meer dan alleen prikken met naalden. Het is een volwaardige geneeswijze met eigen diagnostische mogelijkheden en een verscheidenheid aan behandelmethoden, afhankelijk van de specialisatie van de acupuncturist. Al onze acupuncturisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Acupunctuur (N.V.A.) Mocht je twijfelen over de behandelmogelijkheden van je klachten, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: www.huanying.nl

foto-acup

Rianne en Hetty: de acupuncturisten in onze praktijk

 onze acupuncturisten zijn aan gesloten bij de Nederlandse Vereniging Acupunctuur (N.V.A.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Populaire artikelen

Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 20 januari 2021

Waar komt zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder vandaan?

Aan een zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Welke oorzaken dat zijn? In onderstaand artikel [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 20 januari 2021

Pijn bij het zitten

Lekker en comfortabel op onze billen zitten, dat is iets wat we allemaal willen toch? De meest belangrijke spier bij het zitten, zijn de billen. [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 20 januari 2021

Dé tips om diarree te verhelpen

Bij diarree heb je meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. Wanneer je last hebt van diarree, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk [...]

› Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 19 beoordelingen Reviews