Zwangerschap en het krijgen van kinderen lijken zo vanzelfsprekend. Maar voor veel vrouwen én mannen is dat helaas niet zo. Bij ongeveer één op de zes stellen gaat dit niet vanzelf. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Zo’n behandeling is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI-traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt. 

Verminderde vruchtbaarheid

De oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn heel divers. Veel voorkomend zijn endometriose, PCOS (polycysteus ovarium syndroom), PMS (pre menstrueel syndroom), anovulatie, POF (prematuur ovarieel falen/vervroegde overgang) , problemen met de eierstokken of eileiders, immuunproblemen, antisperm antibody en verminderde zaadkwaliteit of -kwantiteit. Maar bij veel patiënten is de oorzaak “onbegrepen”.

IVF en acupunctuur

Bij een IVF-behandeling worden de eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht en weer teruggeplaatst. Om de kans op succes te vergroten, ondergaat de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling. Het IVF-traject is intensief en spannend, zowel lichamelijk als emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat per cyclus de kans op een zwangerschap gemiddeld 20 tot 25 procent is. Wanneer naast de behandeling ook acupunctuur wordt toegepast, neemt de kans op een zwangerschap sterk toe. Andere behandelingen waarbij acupunctuur kan worden ingezet zijn ICSI en IUI. Bij medisch begeleide zwangerschapspogingen richt de acupunctuurbehandeling zich op vermindering van de bijwerkingen van medicatie, vermindering van pijn en stress bij puncties en op rust in de baarmoeder om baarmoedercontracties na terugplaatsing te voorkomen.

Wat doet acupunctuur voor de vruchtbaarheid van de vrouw?

 • Reguleert de cyclus (optimaliseren lengte, behandelen klachten zoals PMS, reguleren bloedverlies, regelmatige eisprong).
 • Reguleert de hormoonhuishouding.
 • Vermindert stress.
 • Versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen.
 • Verbetert de functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit van eicel.
 • Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
 • Vermindert kans op miskraam.
 • Vermindert pijn en stress bij puncties.
 • Versterkt (en indien nodig, kalmeert) het immuunsysteem.
 • Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.
 • Verbetert opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.
 • Vermindert bijwerkingen van medicatie

Een IVF-behandeling kan ook emotioneel een intensief traject zijn. Door een acupunctuurbehandeling word je rustiger en groeit je gevoel van vertrouwen. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle behandeling toe. Als je van plan bent een behandeling met IVF, ICSI of IUI te ondergaan, is het raadzaam om zes tot acht weken van tevoren een afspraak te maken met je acupuncturist. Hij of zij kan samen met jou een behandelplan opstellen, zodat je deze intensieve periode goed doorkomt en als het even kan met een mooi resultaat.

Wat doet acupunctuur voor de vruchtbaarheid van de man?

Acupunctuur kan de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verbeteren. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Ondanks deze positieve resultaten, bezoeken in het algemeen mannen minder makkelijk een acupuncturist dan vrouwen met een kinderwens. Dit komt mede doordat fertiliteitsklinieken, bij ICSI of IVF, de noodzaak voor mannen om hun zaadkwaliteit te verbeteren niet stimuleren. Daarnaast zoeken mannen minder snel hulp, wellicht omdat de bevruchting en zwangerschap zich niet in hun lichaam afspeelt.  Wij adviseren mannen met verminderde vruchtbaarheid om gedurende een periode van 3 maanden ongeveer 8 tot 10 afspraken te maken. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.

Mocht je belangstelling gewekt zijn voor een behandeling acupunctuur en zwanger worden, neem dan contact op met één van onze acupuncturisten.