Ontspannen bewegen

Een jong kind leert alle bewegingen op de juiste manier aan. Deze bewegings-patronen worden opgeslagen in de hersenen.In het begin heeft een kind alle aandacht nodig om te kunnen blijven staan en lopen. Later kan een kind lopen en iets vasthouden tegelijk. Gedurende het leven zorgen allerlei invloeden ervoor dat de bewegings-patronen in meer of mindere mate veranderen.

Door zittend werk zakt iemand steeds meer in omdat het moeite kost lang rechtop te blijven zitten. Door stress worden de nek-, schouder- en borstspieren extra aangespannen en onbewust kan iemand dit blijven doen, waardoor dit niet alleen gebeurt tijdens het stressvolle werk op kantoor, maar ook tijdens een ontspannen fietsritje.

Soms kan het aanpassen van het bewegingspatroon tijdelijk zinvol zijn, bijvoorbeeld doordat een voet vanwege een kneuzing wat ontlast moet worden. Het is dan wel de bedoeling dat wanneer de kneuzing voorbij is, er weer op de gewone manier bewogen wordt. Dit gebeurt lang niet altijd.

Overbelasting

Alle kleine veranderingen in de bewegingspatronen zorgen voor een andere belasting op het bewegingsapparaat. Op den duur leidt dit tot overbelasting en dus tot klachten. De klachten zijn er niet acuut, maar komen geleidelijk op zetten en vaak in de gebieden van het hoofd, de nek en de (lage) rug. Pijnklachten leiden tot een toename van spierspanning in het lichaam. Daardoor verlopen bewegingen weer krampachtiger. Het verkrampte en onnatuurlijke bewegen zorgt weer voor meer spanning in het lichaam en een toename van pijnklachten. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van steeds meer spanning in de spieren en een toename van pijnklachten.

Ademhaling

Door een te veel aan spanning in de borst-/buik en schouderspieren ontstaan ademhalingsproblemen als hyperventilatie en disfunctionele ademhaling

Weer leren ontspannen

Oefeningen zijn er op gericht om je bewust te maken van deze verhoogde spanning en je leert om dit weer te normaliseren door middel van deze oefeningen.