Bij Praktijk Pietersen maken we gebruik van de triggerpoint therapie. Deze vorm van therapie is geschikt bij alle soorten klachten. Een triggerpoint of ‘knoop’ is voelbaar tijdens het masseren. Maar wat is een triggerpoint nu eigenlijk? Een spier bestaat uit verschillende soorten vezels. Als een spier aan het werk gaat, spannen deze vezels aan. Een triggerpoint ontstaat op het moment dat enkele vezels in de spier aangespannen blijven, terwijl de rest zich ontspant.

Eigenschappen van een triggerpoint

Iedere spier heeft zijn eigen vaste patroon van triggerpoints die kunnen ontstaan.

  • Door een triggerpoint is de spier korter dan normaal.
  • Door een triggerpoint is de spier zwakker dan normaal.
  • Druk op een triggerpoint geeft pijn.
  • Een triggerpoint geeft pijn in vaste patronen.

Het ontstaan van pijnklachten

Pijnklachten ontstaan doordat spieren langere tijd te strak gespannen zijn. Door deze spanning worden de bloedvaten dichtgedrukt, waardoor de spier minder zuurstof en voedingsstoffen ontvangt en minder goed zijn afvalstoffen af kan voeren. Hierdoor verzuurt de spier en dat geeft een gevoel van kramp of spanning, wat pijn geeft.

Er moet ook gekeken worden naar het ontstaan van de triggerpoints. We kijken naar (werk)houding en de manier van bewegen. Triggerpoint fysiotherapie bestaat uit het ontspannen van het triggerpoint en gerichte oefeningen om herhaling te voorkomen.

Onze triggerpoint behandeling

Op het moment dat een triggerpoint ontspant, ontspant de hele spier. Een triggerpoint is op verschillende manieren te ontspannen: o.a. met massage, koelen met ijs, rekoefeningen en Dry Needling. Triggerpoint therapie bij Praktijk Pietersen bestaat meestal uit een combinatie van deze mogelijkheden.