Dat roken slecht is voor je gezondheid, hoeven we je niet meer te vertellen. De meeste rokers willen er graag mee stoppen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is moeilijk door de sterke ontwenningsverschijnselen. Hierdoor ben je snel geneigd toch weer te gaan roken. 

Verslavend

Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine, is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die stoppen met roken zo moeilijk maakt. Vooral in enerverende situaties; als we onrustig, somber of geïrriteerd zijn, speelt die geestelijke afhankelijkheid vaak op. Op zulke momenten is het knap lastig om niet te roken. Ook als je lichamelijke verslaving allang over is.

Ontwenningsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen ontstaan zodra de nicotinebehoefte van het lichaam niet meer wordt vervuld. Het begint met een onbehaaglijk gevoel dat uiteindelijk kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, onrust en eetaanvallen. Juist op de momenten dat je vroeger naar een sigaret greep, voel je de ontwenningsverschijnselen het ergst. Je lichaam is binnen een paar weken aan de nieuwe situatie gewend. De ontwenningsverschijnselen gaan dus vrij snel over. Maar juist die eerste weken zijn het moeilijkst.

Wat kan acupunctuur doen?

Met een acupunctuurbehandeling verminderen je ontwenningsverschijnselen zodanig dat je het stoppen met roken makkelijk volhoudt. Vaak verdwijnen je ontwenningsklachten helemaal. Je moet zelf wel gemotiveerd zijn om echt te stoppen. Voor een blijvend resultaat is je motivatie de belangrijkste voorwaarde.

Een acupunctuurbehandeling richt zich op de lichamelijke en de geestelijke aspecten van je ontwenningsverschijnselen. De longenergie wordt gestimuleerd, de vitaliteit neemt toe en gevoelens van onrust en irritatie verdwijnen. Je gaat je al snel energieker voelen, waardoor je motivatie en wilskracht toenemen. Gemiddeld zijn drie behandelingen binnen een periode van vier weken nodig om succesvol van het roken af te komen. Meestal wordt oor acupunctuur toegepast, met kleine verblijfsnaaldjes als ondersteuning van de behandeling. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Thuis kun je met acupressuur de ontwenningsverschijnselen verminderen die ontstaan door het stoppen met roken. De hiervoor belangrijke zones bevinden zich in het oor. Het enige wat je hoeft te doen, is regelmatig deze zones masseren. Hierdoor neemt niet alleen de behoefte aan nicotine af maar ook je drang om te snoepen. En – heel fijn – onrustgevoelens en onuitstaanbaar chagrijnig zijn worden ook minder.