Hoe verloopt een behandeling?

Tijdens de eerste behandeling (na eventueel een screening/intake en/of intake na verwijzing) vragen we je de Nijmeegse hyperventilatielijst in te vullen. Deze lijst geeft ons een duidelijk beeld van de ademhaling.

Aan de hand hiervan leggen we uit hoe een normale ademhaling (een die geen klachten geeft) in zijn werk gaat en vanuit dat beeld kunnen we duidelijk maken wat er met jouw ademhaling mis gaat.

Na deze uitleg krijg je de eerste oefening

Ons lichaam ademt ‘zelf’; het is een reflex die als een golfbeweging steeds doorgaat waarbij de frequentie aangepast wordt aan de behoefte aan zuurstof. De ademhaling kan wel bewust gestuurd worden, maar dat is onnatuurlijk om lang te doen en geeft klachten.

Door langdurige stress/ spanningen ontstaan er in het lichaam verschillende problemen. Verkramping van de spieren, waaronder ook de ademhalingsspieren vallen, is er een van. Door deze verkramping wordt het natuurlijke proces van de ademhaling ontregeld. Het is dus van belang dat je leert bewust alle spieren te ontspannen waardoor het lichaam zelf weer de functionele ademhaling kan inzetten.

In de vervolgbehandelingen krijg je voornamelijk ontspanningsoefeningen en een enkele ademhalingsoefening.

Door thuis vaak te oefenen krijg je snel het gevoel wat de bedoeling is en zullen de klachten minder worden.

Als tijdens de behandeling duidelijk wordt dat het beter gaat met de klachten vragen we  nog een keer de Nijmeegse hyperventilatielijst in te vullen. De resultaten vergelijken we met de lijst die  de eerste keer ingevuld is en zo wordt zichtbaar of er ook werkelijk vooruitgang is en op welke punten.

Soms kan het zinvol zijn om naast deze fysiotherapiebehandelingen ook acupunctuur te volgen. Acupunctuur brengt het lichaam sneller weer in balans, waardoor  klachten sneller afnemen en de oefeningen eerder effect hebben.