Stress is een veel voorkomend verschijnsel in de jachtige maatschappij van tegenwoordig. Iedereen voelt wel eens spanning of stress, dat is heel normaal. Maar als dit wat langer duurt en je onvoldoende van je (in)spanning herstelt, kun je daar uitgeput van raken. Uiteindelijk kun je terechtkomen in een toestand van overspannenheid of burn-out. Om deze fase te voorkomen of hiervan te herstellen is acupunctuur een heel geschikte therapie.  

Stress en stresshormonen

Het voelen van spanning is op zichzelf niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam door adrenaline aan te maken. Dat heeft een reden; we worden alert, het versterkt ons concentratievermogen en prestaties. Duurt de situatie van stress wat langer, dan komen er nog meer mechanismen op gang. Je lichaam probeert de aanhoudende stress te weerstaan. Stresshormonen zoals cortisol, geproduceerd in de bijnieren, gaan een grotere rol spelen. Een langdurig verhoogd stressniveau verstoort je energiebalans waardoor veel gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Symptomen

Bij patiënten met stress en burn-out zien wij vaak heel diverse klachten zoals oververmoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen ,verhoogd cholesterolgehalte verhoogde bloeddruk en huidproblemen. De behandeling richt zich ook op deze specifieke klachten.

Wat kan acupunctuur doen?

Omdat er bij stress en een burn-out duidelijk sprake is van een onbalans en gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Zowel de fysieke als de mentale/emotionele kanten van stress en burn-out worden meegenomen in de behandeling. Voor een acupuncturist is dit heel gebruikelijk. De Chinese Geneeskunde ziet lichaam en geest namelijk als één geheel. Door de behandeling zul je merken dat andere klachten direct minder worden. De spanning in je lichaam verdwijnt en je geest wordt rustiger. Daarnaast worden met de behandeling ook de specifieke klachten aangepakt die jij ervaart. Ook kan de acupuncturist een aanvullende therapie aanraden, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten. Soms is een nauwe samenwerking met je huisarts raadzaam.