Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. minstens een derde van de bevolking van twaalf jaar en ouder heeft regelmatig klachten. De klachten kunnen variëren van een zeurende pijn van een paar uur tot een migraineaanval van drie dagen. 

Uitsluiten van ‘medische’ oorzaken

Hoofdpijnklachten kunnen veel oorzaken hebben. De acupuncturist zal je vragen of je al met je klachten bij de huisarts, tandarts of een specialist bent geweest. Klachten als oor- of neus- of kaakholteontsteking, verhoogde bloeddruk of een scheefstaande wervel gaan immers vaak met hoofdpijn gepaard. Van belang is ook of er sprake is van hoofdpijn als gevolg van een ongeval of een ernstige aandoening. Je begrijpt dat dit belangrijke informatie vooraf is om tot een succesvolle behandeling te komen.

Spanningshoofdpijn en migraine

De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Spanningshoofdpijn ontstaat doordat de spieren van je schouders en  nek gespannen zijn. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar je hoofd af en dat veroorzaakt een zeurende pijn. Deze pijn kan een paar uur of een paar weken duren. Bij migraine treedt meestal een bonkende of stekende pijn aan één kant van het hoofd op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Aan een aanval gaan vaak allerlei verschijnselen vooraf, zoals misselijkheid, overgeven, tintelingen voelen en flitsen zien. Bij vrouwen kan migraine  gerelateerd zijn aan een verstoorde hormoonhuishouding.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur kan verlichtend werken bij spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, of hoofdpijn door overmatig medicijn gebruik. De Traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt verschillende hoofdpijnklachten al naar gelang waar de hoofdpijn zit, het type pijn en welke energiebanen of meridianen met hun bijbehorende organen zijn aangedaan. Ook wordt gekeken naar eventuele andere oorzaken als emotionele druk of overspannenheid. In veel gevallen kan de acupuncturist de hoofdpijn effectief bestrijden. Zeker omdat bij acupunctuur gekeken wordt naar het totale lichaamsfunctioneren als mogelijke oorzaak van de klacht. Gemiddeld zijn  er zes tot acht behandelingen nodig om te kunnen beoordelen of de behandeling in jouw situatie effectief is. Sommige mensen verlaten de praktijk volledig klachtenvrij. Anderen komen vaker terug voor een “onderhoudsbehandeling”. Het resultaat is geheel afhankelijk van het type hoofdpijn en de bijkomende factoren die voor iedereen verschillend zijn.