Pijn in je heup is ontzettend vervelend. Als de heupklachten ernstig zijn, kunnen ze je heel erg beperken in het dagelijks leven. Dan is niet alleen lopen en sporten, maar ook zitten en liggen soms al te pijnlijk. Daar wil je dus zo snel mogelijk iets aan doen!

De oorzaken van pijn aan je heup kunnen heel uiteenlopend zijn. Wij lichten de meest voorkomende oorzaken van heupklachten toe.

Slijmbeursontsteking

Voel je een drukkende, zeurende pijn in je heup, aan de zijkant van je bovenbeen? Ook als je op de zijkant van je heup duwt of erop ligt? Dan bestaat er een kans dat er een slijmbeursontsteking in je heup zit. Zoals de benaming al doet vermoeden, is in dit geval de slijmbeurs in je heup ontstoken. Dat is een soort stootkussentje dat tussen de botdelen van je heup zit. De slijmbeurs kan ontstoken raken als je heup te lang, te hevig of te vaak wordt belast. Bijvoorbeeld als je een langere tijd heel intensief traint of zwaar werk verricht. Doe je niets aan een slijmbeursontsteking? Dan kan deze chronisch worden. Laat deze ontsteking dus altijd behandelen!

Artrose

Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen in de heup af. Het kraakbeen wordt langzaamaan dunner en zachter, waardoor het minder goed zijn werk kan doen: ondersteuning bieden bij het buigen, draaien en strekken van de heup en schokken opvangen, bijvoorbeeld als je springt. Artrose veroorzaakt vooral pijn en stijfheid in de heup en het gebied daaromheen, zoals je bil, lies en bovenbeen. De pijn is het ergst als je na rust weer in beweging komt of als je veel bewogen hebt. Heb je last van ernstige artrose, dan kun je ook pijn ervaren als je de heup niet beweegt.

Bekken- en heupinstabiliteit

Heupklachten kunnen ook worden veroorzaakt door bekken- en heupinstabiliteit. Bekken- en heupinstabiliteit ontstaat doordat de banden en spieren die de verschillende botten in je bekken bij elkaar houden (het heiligbeen, darmbeen en schaambeen) beschadigd raken. Soms kunnen ze ook tijdelijk verzwakt zijn. Je ziet bekken- en heupinstabiliteit voornamelijk bij zwangere vrouwen – 50 tot 60% van de zwangere of net bevallen vrouwen krijgt er last van – maar ook mannen en niet-zwangere vrouwen kan het overkomen. Dan is de aandoening vaak het gevolg van een ongeluk. Waar heb je bij bekken- en heupinstabiliteit last van? Pijn in je onderrug, heup, stuitje, liezen of zijkant van je bovenbeen komt regelmatig voor, net als pijn in de buik of aan het schaambeen. Soms voel je de pijn als je schokkende bewegingen maakt. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen of fietsen op een hobbelige weg. Over het algemeen zijn traplopen, langdurig zitten, wandelen en omdraaien in bed activiteiten die pijn veroorzaken bij mensen met bekken- en heupinstabiliteit.

Overbelaste heup

Een overbelaste heup komt vaak voor bij mensen die fanatiek sporten of zwaar werk verrichten. Als er herhaaldelijk op dezelfde manier een beweging wordt gemaakt, in dit geval met de heup, dan kan het heupgewricht overbelast raken. Dat geldt ook voor de omliggende spieren en pezen. Een bekende klacht die hierbij hoort is een zeurende pijn in de heup, die stekend of brandend kan aanvoelen. Wordt er niet tijdig iets aan de overbelaste heup gedaan? Dan kan er een slijmbeursontsteking ontstaan (zie hierboven).

Beenlengteverschil

Beenlengteverschil komt vaak voor: onderzoek toont aan dat maar liefst 90% van de mensen een beenlengteverschil van 0,6 centimeter heeft. Eigenlijk is het ook best bijzonder als beide benen precies even lang zouden zijn, nietwaar? Dat je een beenlengteverschil hebt, wil niet per se zeggen dat je er last van krijgt. De meeste mensen met een klein beenlengteverschil ervaren ook geen klachten. Maar als het verschil in lengte dusdanig groot is dat je je houding erdoor gaat aanpassen, dan kan dat wel pijn – waaronder in de heup – veroorzaken. De gewrichten, spieren en pezen in je lichaam passen zich namelijk aan je houding aan, waardoor bijvoorbeeld je rug en bekken scheef kunnen gaan staan. Dat kan diverse pijnklachten teweegbrengen.

Pijn aan mijn heup: wat doe ik eraan?

Wat de oorzaak is van jouw pijn in je heup is iets wat alleen de arts of fysiotherapeut kan vaststellen. Naar aanleiding van de diagnose kan er een passend behandelplan worden opgesteld. Vaak zijn oefeningen en rustig sporten al heel effectief, maar soms verhelpt speciale therapie het probleem pas echt. Bij Praktijk Pietersen kun je bijvoorbeeld terecht voor Krullaards Perfect (Body) Reset®-therapie (KPR). Deze therapie is erop gericht om de scheefstand van het bekken ten opzichte van de werkvelkolom op te heven. Dat gebeurt met behulp van een bijzonder behandelapparaat, de Krullaards Perfect Reset® plate. KPR is een methode die voor heel veel mensen met pijnklachten, waaronder pijn aan de heup, effectief bleek.

Wil je de oorzaak van de pijn in je heup weten en er iets aan doen? Neem dan contact op met Praktijk Pietersen.