Alles wat je moet weten over insuline

Alles wat je moet weten over insuline

Door Rianne Pietersen - bijgewerkt op 2 augustus 2016

De term insuline kennen we allemaal. Of je hebt er zelf misschien wel mee te maken of je kent waarschijnlijk wel iemand in je omgeving die er mee te maken heeft. Op het moment dat je problemen hebt met de aanmaak van insuline, gaat de hoeveelheid suiker in je bloed omhoog, wat potentieel gevaarlijk kan zijn. De mensen die hiermee te maken hebben, worden diabetespatiënten genoemd.

Wat is insuline?

Maar wat is insuline dan eigenlijk? Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat de glucose uit onze voeding via het bloed in de cellen terechtkomt, want onze lichaamscellen hebben glucose (bloedsuiker) nodig. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat het bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in ons lichaam.

Wat doet insuline?

De cellen in ons lichaam nemen glucose niet zonder meer op. Cellen worden gestimuleerd door het insulinehormoon om glucose uit de bloedbaan tot zich te nemen. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel een normaal niveau houdt. Dit doet insuline aan hand van drie taken:

  1. De insuline verzorgt en begeleidt het transport van de glucose naar de celmembranen.
  2. Insuline zorgt ervoor dat overtollige glucose wordt omgezet in glycogeen, wat weer in de lever en de spieren opgeslagen wordt.
  3. Insuline zorgt ervoor dat de resterende glucose, wanneer de lever en spieren verzadigd zijn, wordt omgezet in lichaamsvet.

Verschillende soorten insuline

Er komen steeds meer soorten insuline bij. En dat is maar goed ook, want op die manier kan de behandeling van diabetes zoveel mogelijk op maat gebeuren. De verschillende soorten insuline verlagen allemaal de bloedsuikerspiegel, maar allemaal in een verschillend tempo. De verschillende soorten insuline voor mensen met diabetes type 1 en type 2 zijn:

  • Superkort werkende insuline die direct voor of soms meteen na de maaltijd wordt ingenomen. Deze soort werkt vier tot vijf uur.
  • Kort werkende insuline, de zogenaamde ‘regular’ insuline, wordt een half uur tot drie kwartier voor de maaltijd ingenomen. Deze soort werkt zes tot acht uur.
  • Middellang werkende insuline die bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt. Het maximale effect begint vier tot acht uur na inname en werkt nog een paar uur door.
  • Langwerkende insuline die heel geleidelijk werkt voor een dag.
  • Mix-insulines, combinaties van andere soorten insuline. Deze soorten worden meestal twee keer per dag ingenomen, voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd.

Insuline injecteren

Om insuline in je lichaam te injecteren wanneer je suikerziekte hebt, kan op twee verschillende manieren:

  • Insulinepen Insuline injecteer je meestal met een insulinepen. Dit is een injectiespuit met een heel dun naaldje. Je spuit insuline met een insulinepen vlak onder je huid in, het komt dus niet rechtstreeks in je bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.
  • Insulinepomp Een insulinepomp is een klein apparaatje dat dag en nacht vastzit aan je lichaam. De pomp is verbonden aan een slangetje en een dn naaldje dat onder je huid zit. De insulinepomp geeft regelmatig kleine hoeveelheden insuline af. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel vaak wat gemakkelijker stabiel. Voor veel mensen is de insulinepomp een handige oplossing.
Rianne Pietersen
Rianne Pietersen
Werkt sinds 2002 als fysiotherapeut in Apeldoorn. Heeft in mei 2008 de opleiding tot acupuncturiste met succes afgerond. Rianne is lid van het N.V.A. Binnen de fysiotherapie heeft Rianne zich gespecialiseerd in houding en balansproblemen, Dry Needling, triggerpoints en zwangerschapsgerelateerde klachten. Rianne probeert tijdens haar behandelingen iemand te leren verantwoordelijk te zijn voor zijn klacht en zelf het heft in handen te nemen om het herstel te bevorderen. Rianne heeft in oktober 2007 haar diploma fysiotherapie bij dieren behaald.

Populaire artikelen

Door Rianne Pietersen gepubliceerd op 12 oktober 2017

Waar komt zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder vandaan?

Aan een zeurende pijn in de schouder of een overbelaste schouder kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Welke oorzaken dat zijn? In onderstaand artikel [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 22 november 2019

Piriformis syndroom oefeningen en behandeling

Eén van de meest bekende en meest voorkomende oorzaken van bilpijn is het piriformis syndroom. Bij dit syndroom is er sprake van zenuwpijn in de [...]

› Lees meer
Door Rianne Pietersen bijgewerkt op 16 september 2018

Pijn bij het zitten

Lekker en comfortabel op onze billen zitten, dat is iets wat we allemaal willen toch? De meest belangrijke spier bij het zitten, zijn de billen. [...]

› Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 8,3 op basis van 19 beoordelingen Reviews