De term insuline kennen we allemaal. Of je hebt er zelf misschien wel mee te maken of je kent waarschijnlijk wel iemand in je omgeving die er mee te maken heeft. Op het moment dat je problemen hebt met de aanmaak van insuline, gaat de hoeveelheid suiker in je bloed omhoog, wat potentieel gevaarlijk kan zijn. De mensen die hiermee te maken hebben, worden diabetespatiënten genoemd.

Wat is insuline?

Maar wat is insuline dan eigenlijk? Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat de glucose uit onze voeding via het bloed in de cellen terechtkomt, want onze lichaamscellen hebben glucose (bloedsuiker) nodig. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat het bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in ons lichaam.

Wat doet insuline?

De cellen in ons lichaam nemen glucose niet zonder meer op. Cellen worden gestimuleerd door het insulinehormoon om glucose uit de bloedbaan tot zich te nemen. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel een normaal niveau houdt. Dit doet insuline aan hand van drie taken:

  1. De insuline verzorgt en begeleidt het transport van de glucose naar de celmembranen.
  2. Insuline zorgt ervoor dat overtollige glucose wordt omgezet in glycogeen, wat weer in de lever en de spieren opgeslagen wordt.
  3. Insuline zorgt ervoor dat de resterende glucose, wanneer de lever en spieren verzadigd zijn, wordt omgezet in lichaamsvet.

Verschillende soorten insuline

Er komen steeds meer soorten insuline bij. En dat is maar goed ook, want op die manier kan de behandeling van diabetes zoveel mogelijk op maat gebeuren. De verschillende soorten insuline verlagen allemaal de bloedsuikerspiegel, maar allemaal in een verschillend tempo. De verschillende soorten insuline voor mensen met diabetes type 1 en type 2 zijn:

  • Superkort werkende insuline die direct voor of soms meteen na de maaltijd wordt ingenomen. Deze soort werkt vier tot vijf uur.
  • Kort werkende insuline, de zogenaamde ‘regular’ insuline, wordt een half uur tot drie kwartier voor de maaltijd ingenomen. Deze soort werkt zes tot acht uur.
  • Middellang werkende insuline die bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt. Het maximale effect begint vier tot acht uur na inname en werkt nog een paar uur door.
  • Langwerkende insuline die heel geleidelijk werkt voor een dag.
  • Mix-insulines, combinaties van andere soorten insuline. Deze soorten worden meestal twee keer per dag ingenomen, voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd.

Insuline injecteren

Om insuline in je lichaam te injecteren wanneer je suikerziekte hebt, kan op twee verschillende manieren:

  • Insulinepen
    Insuline injecteer je meestal met een insulinepen. Dit is een injectiespuit met een heel dun naaldje. Je spuit insuline met een insulinepen vlak onder je huid in, het komt dus niet rechtstreeks in je bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.
  • Insulinepomp
    Een insulinepomp is een klein apparaatje dat dag en nacht vastzit aan je lichaam. De pomp is verbonden aan een slangetje en een dn naaldje dat onder je huid zit. De insulinepomp geeft regelmatig kleine hoeveelheden insuline af. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel vaak wat gemakkelijker stabiel. Voor veel mensen is de insulinepomp een handige oplossing.