Overweeg je om een crash dieet te gaan volgen? Omdat je gehoord hebt dat je hiermee in een razend tempo kilo’s kwijtraakt? Welke reden je ook hebt: je wilt in een korte tijd veel gewicht verliezen. Maar is een crash dieet dan wel de juiste manier? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over crash diëten.
Wat is een crash dieet?
Het doel van een crash dieet is om een korte tijd zoveel mogelijk kilo’s af te vallen. Dit komt tot stand door zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen. Crash diëten vallen in de categorie extreem lage calorie diëten. Sommige varianten zijn gebaseerd op een maximum van nog geen 500 calorieën per dag. Zo laag dus dat je jezelf gewoon verhongert.
De voor- en nadelen van crash diëten
Wat betreft het crash dieet zijn er, op het snelle afvallen na dan, weinig voordelen te bedenken. Wel biedt het natuurlijk voordelen wanneer je bijvoorbeeld nog net een paar kilootjes kwijt wilt voordat je gaat trouwen of voordat je op vakantie gaat. Maar op de lange termijn zijn de nadelen veel groter dan deze voordelen op de korte termijn.
Crash diëten hebben veel meer nadelen t.o.v. voordelen. Op den duur komt je lichaam een heleboel voedingsstoffen tekort, omdat je lichaam te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast is het ook nog eens nadelig voor de energieverbranding. Het lichaam verbrandt minder energie en dus ook minder calorieën. Tenslotte is het een aanslag op je vochtgehalte en spiermassa.
Verschillende soorten crash diëten
Crash diëten zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder lichten we de vijf meest bekende en ook meteen de vijf slechtste toe:
- Het ziekenhuisdieet
Het ziekenhuisdieet was oorspronkelijk bedoeld om mensen met overgewicht voor een operatie snel te laten afvallen. Dit dieet houdt in dat je je dagelijkse calorie-inname aanzienlijk vermindert door vooral fruit, yoghurt en een enkele boterham te eten. - Het soepdieet
De bedoeling van het soepdieet is dat je veel vezels en weinig vet binnenkrijgt. Met dit dieet mag je een onbeperkte hoeveelheid koolsoep eten. Het soepdieet mag je maximaal zeven dagen volgen. - Het Cambridge dieet
Het Cambridge dieet is een bekend shake dieet en proteïne dieet. Het doel is om zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Dit doe je voornamelijk door het eten van shakes, gevuld met proteïnen. Het is het bekendste shake dieet. - Het Dukan dieet
Het Dukan dieet wordt ook wel het proteïne dieet genoemd. Het doel van het proteïne dieet is om een maximale hoeveelheid proteïnen te eten. Je eet dan ook vooral zuivel, vlees, vis en eieren. - Het fruitdieet
Bij het fruitdieet eet je twee dagen lang alleen maar fruit. Dit wissel je dan weer af met een dag waarop je ‘normaal’ eet. De gemiddelde duur van dit dieet is twee weken.
Gezond en verantwoord afvallen is het advies
Ons advies is om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen. Een manier die je levensstijl doet veranderen en een manier die blijvend is. Hoe? Daarover ga ik graag me je in gesprek. Neem vrijblijvend contact met op.