Ben je één van de vier miljoen pechgevallen in Nederland die last heeft van hooikoorts? Een jeukende neus, een verstopte neus of juist een loopneus, jeukende en branderige ogen, benauwdheid en veel hoesten zijn symptomen van hooikoorts. Ondanks dat hooikoorts geen kwaad kan, is het wel heel erg vervelend. Bij Praktijk Pietersen bieden we de oplossing in de vorm van medical taping en/of acupunctuur.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand die last heeft van hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit worden ook wel pollen genoemd. De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Mensen met een allergie voor boomstuifmeel krijgen rond februari – maart klachten en mensen met een allergie voor grasstuifmeel rond mei – juni.

Hoe werkt een allergische reactie?

Hooikoorts is eigenlijk een allergische reactie op pollen. Bij hooikoortspatiënten reageert het afweersysteem meteen zodra er stuifmeel in het lichaam komt.

Mestcellen

Wanneer de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terechtkomen, reageert het afweersysteem hierop. Het lichaam maakt dan de afweerstof IgE (Immunoglobine E) aan. IgE zet zich op de mestcellen vast. Dit zijn cellen die voornamelijk voorkomen in de luchtwegen en longen. Mestcellen bevatten stoffen, zoals histamine, die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Komen er nieuwe pollen op het slijmvlies, dan laat de IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen. Hierbij komt histamine vrij en dit veroorzaakt hooikoortsverschijnselen.

Histamine in het lichaam

Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en antistoffen aangevoerd. De jeuk en de pijn die hierbij ontstaat, is een waarschuwing. Deze histaminereactie is dus goed. De slijmvliezen worden rood en zwellen op. Bij hooikoorts ontstaat er ook een overmatige slijmproductie.

Medical taping bij hooikoorts

Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Medical tape kan bij veel verschillende klachten worden toegepast, zo ook bij hooikoortsklachten. De resultaten van medical taping bij hooikoortsklachten zijn erg positief. Uit twee pilots blijkt dat 84% flinke verlichting heeft bij de klachten. Dit komt voornamelijk door de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape het neurogene stelsel via de huid.
De eerste keer tapen heeft al direct een positief effect, maar het beste resultaat wordt behaald met twee keer tapen: de klachten zijn dan al veel minder. Na de tweede tapesessie werd bij de pilots een significant verschil van alle symptomen waargenomen.

Kosten

De kosten van medical taping zijn € 17,50 per keer, dit is inclusief tape. Of we kunnen het verrekenen onder de vergoeding fysiotherapie, zodat je het vergoed krijgt vanuit de zorgverzekering.

Acupunctuur bij hooikoorts

Ook acupunctuur is een zeer werkzame, natuurlijke geneeswijze bij hooikoorts. Met een acupunctuur behandeling bij hooikoorts herstellen we de normale afweerreactie op een natuurlijke manier. De heftige reactie van het afweersysteem wordt verminderd, zodat je op en duur minder allergisch wordt. En soms verdwijnen de klachten zelfs helemaal.

Bij Praktijk Pietersen adviseren we mensen met hooikoorts om al een aantal behandelingen te doen in januari. Op deze manier wordt het afweersysteem al wat opgebouwd, voordat de echte hooikoortstijd begint.

Medical taping & acupunctuur: dé ideale combinatie

Wij behalen de beste resultaten bij hooikoortsklachten door het toepassen van een combinatie van medical taping en acupunctuur. Zeker wanneer je last hebt van meerdere pollen biedt dit dé oplossing.

Wil je meer weten over onze mogelijkheden bij hooikoortsklachten en ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.