Ruim de helft van de Nederlandse bevolking boven de 20 jaar heeft overgewicht. En ongeveer de helft van deze groep wil hier graag iets aan doen. Afvallen is en blijft dan ook een hot item. Maar op het gebied van afvallen is het aanbod aan diëten, pillen, boeken en andere wondermiddelen enorm. Dus hoe maak je nou de juiste keuzes. Ga je voor snel afvallen of juist voor gezond en verantwoord afvallen?

Snel afvallen

Iedereen die wil afvallen, wil in eerste instantie snel afvallen. Het enige doel wat ze voor ogen hebben is om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk kilo’s kwijt te raken. En dat is dan ook het enige voordeel van snel afvallen: snel resultaat.

De nadelen van snel afvallen

Het resultaat op de weegschaal kan bij snel afvallen dan wel goed zijn, maar de gevolgen voor je lichaam niet. Wist je dat als gevolg van vitaminen- en mineralentekort lichaamscellen kunnen afsterven, zenuwen beschadigd kunnen raken en de stofwisseling ernstig ontregeld wordt?

Een ander nadeel van snel afvallen is dat je lichaam in de overlevingsmodus gaat. Als je van de ene op de andere dag ineens veel minder gaat eten, gaat je lichaam zich hier tegen verzetten. Je lichaam gaat minder calorieën verbranden om zoveel mogelijk energie te besparen. En dat is waar afvallen uiteindelijk wel om draait, om het calorieën verbranden.

Tenslotte verlies je bij snel afvallen niet alleen vet, maar ook vocht en spiermassa. Twee essentiële dingen voor je lichaam. Spiermassa heb je weer nodig om uiteindelijk calorieën te verbranden.

Het jojo-effect

Wanneer je met afvallen bezig bent, ben je waarschijnlijk ook op de hoogte van het jojo-effect. En met snel afvallen komt het jojo-effect ook net zo snel om de hoek kijken. Het is namelijk erg moeilijk om een dergelijk extreem dieet vol te houden. Stop je? Dan kom je weer aan in gewicht. Aangezien vet eerder terugkomt dan spiermassa, is alles voor niets geweest.

Gezond afvallen

De term gezond afvallen zegt het eigenlijk zelf al: het is een gezonde en dus ook verantwoorde manier van afvallen. Gezond afvallen kan met of zonder dieet. Het allerbelangrijkste in het maken van jouw keuze is dat je voor jezelf wilt afvallen én gemotiveerd bent. Want een gemotiveerd persoon houdt het veel langer vol.

De voordelen van gezond afvallen

Het allergrootste voordeel van gezond afvallen is dat het resultaat blijvend is. Je houdt er een gezonde levensstijl op na. Een levensstijl die je dag in dag uit kunt toepassen. Een levensstijl waar je rekening houdt met de welbekende 80-20 regel en jezelf dus af en toe iets gunt.

Verder heeft gezond afvallen ook geen ernstige gevolgen voor je lichaam. Het heeft juiste goede gevolgen voor je lichaam. Je darmflora gaat optimaler werken, je spijsvertering wordt op de juiste manier gestimuleerd en je gaat jezelf veel energieker en opgewekter voelen.

Gezond afvallen heeft eigenlijk geen nadelen. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat het afvallen niet snel genoeg gaat, waardoor veel mensen vroegtijdig afhaken. Maar, zoals met alles, de aanhouder wint. En resultaat wat blijvend is, is toch het enige wat telt?