Acupunctuur tegen migraine en hoofdpijn

Bonkende hoofdpijn, misselijk, steken door je hoofd en jij die jezelf probeert terug te trekken in je donkere slaapkamer. Nu maar hopen dat iedereen extra stil doet. En dat het sneller wegtrekt dan de vorige keer. Gelukkig heb je hier ‘maar’ een paar keer per jaar last van. Laatst las je dat dit bij migrainepatiënten een aantal keer per maand schijnt voor te komen. En dat de meeste mensen er hun hele leven last van blijven houden. Als dat zo is, wat ga je er dan aan doen?

Twintig procent van alle vrouwen en zes procent van alle mannen zal zichzelf herkennen in de inleiding van dit artikel. De meesten krijgen voor het eerst te maken met migraine in hun pubertijd. Daarna komt het bij sommigen heel regelmatig en bij anderen incidenteel terug. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van migraine is. Medici denken dat erfelijkheid waarschijnlijk een belangrijke rol speelt. Verder heeft men geconstateerd dat er bij migraine sprake is van verwijdingen van de bloedvaten in de hersenen. Verwijdingen die het gevolg kunnen zijn van zogenaamde ‘triggers’.

plaatjemigraine.001[1]De triggers van migraine

Als je weet voor welke triggers je gevoelig bent, kun je daar rekening mee houden om te proberen de migraine te beïnvloeden. De triggers zijn voor iedereen anders. Veel voorkomende zaken die migraine in de kaart kunnen spelen, zijn onder meer bepaalde voedingsstoffen, stress, honger en wisselende hormoonspiegels.

Chocolade is bij veel mensen een boosdoener, terwijl anderen vooral reageren op heel veel prikkels uit de omgeving of bijvoorbeeld in de menstruatieperiode extra gevoelig zijn voor migraine. Let dus goed op wat je eet en doet als er een migraineaanval ontstaat. Experimenteer om te kijken of je hiermee de frequentie en intensiteit van de migraine kunt beïnvloeden.

Behandeling van migraine met geneesmiddelen

Of je nu vaak of af en toe met migraine te maken hebt; het is en blijft bijzonder onprettig. Naast het juist analyseren van de mogelijke triggers, kun je gebruik maken van pijnstillers als paracetamol, naproxen of acetylsalicylzuur. Middelen die de reguliere geneeskunde meestal voorschrijft in combinatie met rust. Dit behandelt echter alleen de pijn en niet de migraine zelf.

Uitgangspunt bij de behandeling van migraine is het zo goed mogelijk bestrijden van de symptomen en het verminderen van de aanvalsfrequentie. Als de genoemde medicijnen niet afdoende zijn, krijgt de patiënt specifieke antimigraine middelen zoals triptanen of ergotamines.

Triptanen vernauwen de bloedvaten in de schedel en moeten worden ingenomen in de beginfase van de hoofdpijn. Het middel kan echter ook nare bijwerkingen hebben. Een zwaar drukkend gevoel op de borst en triptaanafhankelijke hoofdpijn zijn daar voorbeelden van. De inzet van ergotamine heeft als nadeel dat het veel minder werkzaam is dan triptan en daarbij voor nog meer bijwerkingen zorgt.

De behandeling van migraine met acupunctuur

Kiezen voor een behandeling van migraine zonder bijwerkingen kan ook, namelijk met behulp van acupunctuur. Acupunctuur wordt al eeuwen effectief ingezet om specifiek klachten van migraine en hoofdpijn aan te pakken. Volgens de Chinese geneeswijze is bij een migraineaanval de energiebalans verstoord. Dit is de oorzaak van de migraine. Acupuncturisten herstellen met acupunctuurbehandelingen het energie-evenwicht. Hierdoor verminderen de klachten of verdwijnen ze zelfs. Acupunctuur is een risicoloze manier om migraine succesvol te behandelen.

Een acupuncturist maakt per migrainepatiënt een individueel behandelplan. Hij of zij zal de patiënt bij kennismaking een uitgebreid aantal vragen stellen. Vragen als: ben je met je klacht bij de huisarts/specialist geweest? Ben je hier al voor behandeld? Hoe lang heb je last van migraine? Gebruik je medicijnen? Et cetera. Allemaal factoren die de behandeling mede bepalen evenals het succes van de acupunctuur bij migraine en hoofdpijn.

Het succes kan verder vergroot worden door acupunctuur bij migraine en hoofdpijn toe te passen in combinatie met regelmatig eten, slapen en bewegen. Ook het aanleren van technieken om stress te vermijden, zoals ontspanningsoefeningen, leveren een positieve bijdrage aan het beïnvloeden van de migraineaanvallen.

Acupunctuur als effectieve behandelmethode

Geen medicijnen en geen bijwerkingen klinkt natuurlijk mooi, maar hoe effectief is de inzet van acupunctuur bij migraine en hoofdpijn nou eigenlijk? In 2004 is een groot onderzoek (Bron: acupunctueel mei 2009) uitgevoerd in Amerika dat door het British Medical Journal is gepubliceerd. Huisartsen onderzochten 401 patiënten. Sommige patiënten kregen een behandeling uit de reguliere zorg en anderen werden met migraine acupunctuur behandeld. Hieronder de resultaten:

  1. De hoofdpijn werd door acupunctuur met 50% gehalveerd ten opzichte van de controlegroep die met pijnstillers en advies werd behandeld.
  2. Door acupunctuur werd 15% minder gebruik gemaakt van pijnstillers.
  3. Door acupunctuur werd het ziekteverzuim 15% minder.
  4. Door acupunctuur ging 25% minder naar de huisarts.
  5. De werking van acupunctuur was beter naarmate de ernst van de migrainesymptomen groter waren.
  6. De effectiviteit van de acupunctuur bij migraine neemt toe met de tijd; na een jaar waren de effecten groter dan aan het begin, terwijl er niet vaker behandeld werd, namelijk in het totaal twaalf keer.
  7. Acupunctuur was zeer veilig (‘excellent safety profile’, volgens het artikel), terwijl geneesmiddelen altijd uiteenlopende bijwerkingen hebben.

Kortom, het onderzoek concludeerde dat acupunctuur daadwerkelijk effectief is bij migraine en hoofdpijn én zeer veilig, zonder de bijwerkingen die reguliere geneesmiddelen veroorzaken. Acupunctuur vormt bij migraine dan ook een serieus alternatief.

 

Wij scoren gemiddeld een 9,3 op basis van 17 beoordelingen Reviews