Bij diarree heb je meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. Wanneer je last hebt van diarree, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Meestal gaat diarree na een tijdje vanzelf weer over, maar je kunt de natuur altijd een handje helpen. Hieronder dé tips om snel van je diarree af te zijn.

 1. Drink voldoende
  Wanneer je diarree hebt, ligt uitdroging op de loer. Het is dus erg belangrijk om voldoende te blijven drinken. Drink minimaal 1,5 liter water per dag. Moet je daarnaast ook overgeven? Drink dan niet teveel tegelijk, maar neem bij voorkeur iedere vijf tot tien minuten een klein beetje. Zo houd je altijd een beetje vocht binnen.
 2. Eet veel vezels
  Eet zoveel mogelijk vezelrijke producten zoals volkorenbrood, groente en fruit. Vezels houden de ontlasting soepel en geven volume. Vezels nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting.
 3. Gebruik géén diarreeremmers
  Imodium en Norit zijn de meest bekende middeltjes tegen diarree. Maar het nadeel van deze diarreeremmers is dat ze de oorzaak van acute diarree niet wegnemen. Op deze manier kan de mogelijke veroorzaker zoals een bacterie of parasiet, namelijk juist niet via de ontlasting het lichaam verlaten.
 4. Drink ORS
  Bij hevige diarree is het aan te raden om ORS te drinken. ORS is een speciale oplossing in poedervorm en is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. Door ORS op te lossen in water vul je niet alleen je vocht aan, maar krijg je ook mineralen als zouten en suikers binnen.
 5. Bananen
  Een banaan heeft een ‘stoppende’ werking. Dus heb je last van diarree, eet dan vooral een banaan. Niet teveel natuurlijk, want anders treedt er verstopping op.
 6. Normaal eten bij diarree
  Meestal zal je eetlust bij diarree aangetast zijn, maar toch wordt het aangeraden om bij diarree zo normaal mogelijk te eten. Desnoods in kleine porties. Lukt de vertering van ‘normaal’ voedsel niet, schakel dan tijdelijk over op licht verteerbare producten zoals yoghurt, beschuiten of bouillon.
 7. Hanteer een goede hygiëne

Het is belangrijk om, vooral na een toiletbezoek of wanneer je de keuken ingaat, een goede hygiëne te hanteren. Het wassen van je handen is nodig om de besmetting niet te verspreiden. Was bestek en glazen goed af. Via speeksel wordt de besmetting immers makkelijk overgedragen.

Hopelijk helpen bovenstaande tips je om van je diarree af te komen. Is dit niet het geval? Ga dan alsnog naar je huisarts.