Lekker en comfortabel op onze billen zitten, dat is iets wat we allemaal willen toch? De meest belangrijke spier bij het zitten, zijn de billen. Ons zachte achterwerk zorgt ervoor dat zitten comfortabel is en dat we een goede houding hebben. Maar wat als er sprake is van een aandoening aan de bilspieren? Wanneer je bijvoorbeeld pijn in je billen ervaart bij het zitten? In dit artikel lichten we een aantal mogelijke aandoeningen toe die de oorzaak kunnen zijn van de pijn bij het zitten.

Pijn in bil bij het zitten

De verschillende aandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen waardoor je last kunt krijgen van een zere bilspier, van pijn bij het zitten.

Een hamstringblessure

Heb je last en pijn van je hamstring bij het ziten, dan kun je een hamstringblessure hebben opgelopen. De hamstring bevindt zich aan de achterkant van je bovenbeen. De hamstring bestaat uit een drietal spieren. Bij een hamstringblessure zwelt het been, waarbij een bloeduitstorting meestal van toepassing is en de pijn naar je billen uitstraalt. Met als gevolg pijn bij het zitten.

Het piriformis syndroom

Dit syndroom is één van de meest bekende oorzaken van bilpijn. De piriformis is een diepe bilspier die tegen een zenuw in de bil kan drukken. Zenuwpijn in de bil dus.

Overbelast SI gewricht

Het SI gewricht is de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. Een vrij stugge verbinding waarop veel last terechtkomt. Overbelasting in je bilspier en/of SI gewricht kan worden veroorzaakt door een zwangerschap of bevalling, door werk of door intensief te sporten. Je ervaart niet alleen pijn bij het zitten, maar ook pijnlijke rug en benen.

Trochanteritis

De trochanter bevindt zich aan de zijkant van ons been, ter hoogte van de bovenkant van het bovenbeen. Het is een uitstekend bot waaraan de spieren vanuit de rug en bips zijn verbonden met onze beenspieren. Het is een belangrijk kruispunt waarbij een soepele beweging van belang is. Hiervoor zijn de slijmvliezen. Wanneer er aan de trochanter een slijmbeursontsteking ontstaat, kan dit zeer pijnlijk zijn in been en/of billen.

Ischias, ook wel bekend als heupjicht

Dit is een zeer pijnlijke aandoening waarbij de langs de heup lopende zenuw bekneld geraakt is. Met als gevolg ernstige pijn van billen tot hiel.

Aambeien

Pijn door toedoen van aambeien zorgt ervoor dat je slecht of zeer lastig kunt zitten. Om pijn bij het zitten te verlichten is in de meeste gevallen een zitkussen nodig. Wanneer er sprake is van aambeien houdt een ader langdurig bloedstolsels vast, waardoor het een ontsteking kan worden. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de ader vergroeit met veel pijn als gevolg.

Heb je last van pijn bij het zitten en dus last en pijn in je bilspier? Dan kunnen de fysiotherapeuten van Praktijk Pietersen je hier bij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.